Tuesday, 11 November 2025

The Piraha people of Brazil The Pirahä language has stirred up debate among experts | Real exam ielts reading test 2025 |

 PASSWORD AND ANSWERS AT LAST OF THIS BLOG 



🎯 Master IELTS with Real Computer-Based Practice!

Prepare smarter with ieltsonestopcbt.com — India’s most trusted platform for IELTS Computer-Based Tests.
✅ Practice Reading and Listening in real exam format
✅ Instant results with detailed feedback
✅ Authentic test interface just like the official CBT exam

🚀 Start your free practice now at ieltsonestopcbt.com and experience the real IELTS test environment before your exam day!  

READING PASSAGE 3

You should spend about 25 minutes on Questions 27-40, which are based on Reading Passage 3 below.

The Piraha people of Brazil

The Pirahä language has stirred up debate among experts

The Pirahã tribe live deep in Brazil's Amazon forest, and their language is hotly debated by linguists. Since 1977, the ethnologist Daniel Everett has spent a total of seven years living with the Pirahã and has committed his career to studying their puzzling speech. Indeed, he was uncertain for so long about what he was actually hearing while living among the Pirahä that he waited nearly three decades before publishing his findings.

The debate over the Pirahā language goes right to the core of the riddle regarding how Homo sapiens managed to develop vocal communication. Although bees dance, birds sing and whales even sing with syntax*, human language is unique, if only for the reason that it enables humans to piece together never-before- constructed thoughts, and be infinitely imaginative - think of Shakespeare's plays or Einstein's theory of relativity.

Linguistics generally focuses on what features all human languages have in common, but the Pirahã language departs from what some academics have long maintained are essential and inalienable features of all human languages. Most of all, it may be unique for not employing subordinate clauses. Instead of saying, 'When I have finished eating, I will speak to you,' the Pirahã say, 'I finish eating, I speak with you.' Equally perplexing, the Pirahã appear not to use numbers. During the time he spent with them, Everett never heard words like 'all', 'every' and 'more'. There is one word, 'hoi', that comes close to the numeral 1, but it can also mean 'small'. And they were never observed to count without language,on their fingers for example, in order to determine important tasks in village life like how many pieces of meat to grill.

Everett's findings among the Pirahã have brought new life to a controversial theory by the linguist Benjamin Whorf, who suggested that people are only capable of constructing thoughts for which they possess actual words. Or to put it another way, because they have no words for numbers, they cannot even begin to understand the concept of numbers or arithmetic.
The Warlpiri language - spoken by a group of Australian Aborigines-like that of the Pirahã, features only the most rudimentary system of counting. However, the Warlpiri people had no difficulty counting farther than three in a foreign language, in this case English, but when Everett attempted to teach the Pirahã how to count in Portuguese like other Brazilians, not a single person could count to 10.

Everett is at pains to point out that the Pirahã are not unintelligent, for their thinking is not any slower than that of the average university student. And although they reside in a remote part of the forest, they do not live in complete genetic isolation, but mix with people from the surrounding populations and share similar intellectual capacities with their neighbours whose languages do contain numbers.

Eventually, after some 30 years of research, Everett has come up with a surprising explanation for the peculiarities of the Pirahã language. Language, he believes, is created by a people's way of life, their belief system and values. In this way, variety in human language is almost limitless, a function of the human capacity to live in different ways, such as in the forest. What Everett's research has revealed is that the central tenet of the Pirahã culture is to live in the here and now. The only thing of importance that is worth communicating to others is what is being experienced at that very moment, though this can often be described with great care and detail. In consequence, the language has no means to conjugate verbs in order to describe 'yesterday' or 'last week' or 'when I was a child'. Their very literal view of the world curtails abstract thought, and many features taken for granted among other peoples are absent among the Pirahã, such as a creation myth, story telling and painting. One manifestation of their beliefs is that by tradition the names they give their children are not particularly imaginative. Often they are named after other members of the tribe with whom they share similar character traits. Standing out or being different is not encouraged by the Pirahã, and this is reflected in their perhaps colourless choice of names.

Everett anticipated that these findings would be controversial and the reaction came as expected. Until this point, many linguists had defended the theories of Noam Chomsky, according to which all human languages have a universal grammar. What exactly makes up this universal grammar is the subject of debate, but at its heart is the concept of 'recursion', which is defined as replication of a structure within its single parts. Without it, humans would not be able to view separate thoughts as subordinate parts of a complex whole. And, most pertinent to Everett's work, there would not be subordinate clauses, which are responsible for translating the concept of recursion into grammar.
But if the Pirahã do not form subordinate clauses, then recursion cannot explain the uniqueness of human language, and this would negate Chomsky's theories.

The logical way forward now would be to try to prove that the Pirahã can think in a recursive fashion. The only problem is, nobody can confirm or deny Everett's observations since no other researcher can speak Pirahã as well as he does. Despite this, several researchers - including two of Chomsky's colleagues - will soon travel to Brazil to check his claims. My concern is that soon the Pirahã will simply become one more scientific oddity with every aspect of their lives being exploited and analysed.

Questions 27-32

Choose the correct letter, A, B, C or D.

Write the correct letter in boxes 27-32 on your answer sheet.

27. What are we told about Daniel Everett in the first paragraph?

A. He has lived among the Pirahã since 1977.

B. It took him seven years to learn the Pirahã language

C. No one would publish his research for three decades.

D. Studying the Pirahã language is the focus of his work.

28. Which of the following is the best summary of the second paragraph?

A. Humans are the only species to be linguistically creative.

B. Humans, bees, birds and whales share a characteristic

C. Human language is not fully understood by scientists.

D. Humans are the only species to use syntax.

29. Why does the writer refer to subordinate clauses?

A. to criticise the general approach of linguistics

B. to compare two features of the Pirahã language

C. to explain why the Pirahã language is difficult to learn
D. to exemplify an unusual feature of the Pirahã language.

30. What point does the writer make about the work of Whorf?

A. He thought that numbers were common to all human languages.

B. His theory might be supported by Everett's research.

C. His research enabled him to find a new life among the Pirahã.

D. He predicted that people like the Pirahã would never be found.

31. The writer refers to the Warlpiri people in order to

A. suggest that the Pirahã be taught to count in English.

B. show how tribal peoples learn a foreign language.

C. compare counting in English and Portuguese.

D. illustrate the uniqueness of the Pirahã.

32. What is Everett's point about the Pirahä's intellectual capacities?

A. Pirahã students have not graduated from universities.

B. He does not want people to criticise their intelligence.

C. Their isolation makes it difficult to evaluate their intelligence.

D. He believes their language is more complex than their neighbours'.

Questions 33 - 36

Complete the summary using the list of words, A-I, below.

Write the correct letter, A-I, in boxes 33-36 on your answer sheet.

Everett's explanation

Everett believes that a group's language is a product of their 33 ………… and thus language is infinitely varied. During the time he spent living among them, he observed that the Pirahã only place value on the 34 ………… and have no 35 ………… to describe completed events. Similarly, the types of names they use reflect the fact that they do not celebrate 36 …………


A present B past C time

D future E culture F grammar

G art H individuality I children


Questions 37 – 40 Do the following statements agree with the claims of the writer in Reading Passage 3?

In boxes 37-40 on your answer sheet, write:

YES if the statement agrees with the claims of the writer

NO if the statement contradicts with the claims of the writer

NOT GIVEN if it is impossible to say what the writer thinks about this

37. Everett was surprised by the way his research was greeted.

38. Chomsky has been critical of Everett's research methodology.

39. If 'recursion' as a universal concept is disproved, Chomsky's ideas about language would be wrong.

40. The Pirahã will benefit from their new-found status among academics.


🧩 Questions 27–32: Multiple Choice


27. What are we told about Daniel Everett in the first paragraph?

Answer: D — Studying the Pirahã language is the focus of his work.
📍 Paragraph 1:

“Since 1977, the ethnologist Daniel Everett has spent a total of seven years living with the Pirahã and has committed his career to studying their puzzling speech.”
🔹 Explanation: The phrase “committed his career” shows that studying their language is the focus of his life’s work.


28. Which of the following is the best summary of the second paragraph?

Answer: A — Humans are the only species to be linguistically creative.
📍 Paragraph 2:

“Although bees dance, birds sing and whales even sing with syntax, human language is unique, if only for the reason that it enables humans to piece together never-before-constructed thoughts, and be infinitely imaginative…”
🔹 Explanation: The focus is that only humans use language creatively (linguistic imagination).


29. Why does the writer refer to subordinate clauses?

Answer: D — to exemplify an unusual feature of the Pirahã language.
📍 Paragraph 3:

“It may be unique for not employing subordinate clauses. Instead of saying, ‘When I have finished eating, I will speak to you,’ the Pirahã say, ‘I finish eating, I speak with you.’”
🔹 Explanation: Used as an example of a rare and unusual feature in their language.


30. What point does the writer make about the work of Whorf?

Answer: B — His theory might be supported by Everett's research.
📍 Paragraph 4:

“Everett’s findings among the Pirahã have brought new life to a controversial theory by the linguist Benjamin Whorf...”
🔹 Explanation: Everett’s research revives/supports Whorf’s idea that language limits thought.


31. The writer refers to the Warlpiri people in order to

Answer: D — illustrate the uniqueness of the Pirahã.
📍 Paragraph 5:

“The Warlpiri people had no difficulty counting farther than three in a foreign language… but when Everett attempted to teach the Pirahã… not a single person could count to 10.”
🔹 Explanation: Comparison shows the Pirahã are unique in their inability to learn counting even in another language.


32. What is Everett's point about the Pirahã's intellectual capacities?

Answer: B — He does not want people to criticise their intelligence.
📍 Paragraph 6:

“Everett is at pains to point out that the Pirahã are not unintelligent, for their thinking is not any slower than that of the average university student.”
🔹 Explanation: He defends them against any claim of low intelligence.


Answers 27–32 Summary

Q Answer Key Evidence
27 D “Committed his career to studying their puzzling speech.”
28 A “Human language is unique… infinitely imaginative.”
29 D “It may be unique for not employing subordinate clauses.”
30 B “Brought new life to a controversial theory by Whorf.”
31 D “Warlpiri… could count; Pirahã could not.”
32 B “The Pirahã are not unintelligent…”

📝 Questions 33–36: Summary Completion

Choose the correct letters A–I.


33. Everett believes that a group's language is a product of their …………
Answer: E — culture
📍 Paragraph 7:

“Language, he believes, is created by a people's way of life, their belief system and values.
🔹 Explanation: “Way of life, belief system, and values” = their culture.


34. During the time he spent living among them, he observed that the Pirahã only place value on the …………
Answer: A — present
📍 Paragraph 7:

“The central tenet of the Pirahã culture is to live in the here and now. The only thing of importance… is what is being experienced at that very moment.”
🔹 Explanation: They value the present moment only.


35. and have no ………… to describe completed events.
Answer: F — grammar
📍 Paragraph 7:

“The language has no means to conjugate verbs in order to describe ‘yesterday’ or ‘last week’ or ‘when I was a child’.”
🔹 Explanation: Lack of grammatical forms (verb conjugation) for past events = no grammar for past.


36. Similarly, the types of names they use reflect the fact that they do not celebrate …………
Answer: H — individuality
📍 Paragraph 7:

“Standing out or being different is not encouraged by the Pirahã, and this is reflected in their perhaps colourless choice of names.”
🔹 Explanation: They avoid standing out → do not celebrate individuality.


Answers 33–36 Summary

Q Answer Key Evidence
33 E (culture) “Created by a people's way of life, belief system and values.”
34 A (present) “Live in the here and now.”
35 F (grammar) “No means to conjugate verbs for ‘yesterday’ or ‘last week’.”
36 H (individuality) “Standing out or being different is not encouraged.”

Questions 37–40: YES / NO / NOT GIVEN


37. Everett was surprised by the way his research was greeted.

Answer: NO
📍 Paragraph 8:

“Everett anticipated that these findings would be controversial and the reaction came as expected.”
🔹 Explanation: He expected the controversy — not surprised.


38. Chomsky has been critical of Everett's research methodology.

Answer: NOT GIVEN
📍 Paragraph 8–9:

Mentions Chomsky’s theories being challenged and that “several researchers will travel to Brazil to check his claims.”
🔹 Explanation: There is no statement that Chomsky himself criticised Everett’s methods.


39. If 'recursion' as a universal concept is disproved, Chomsky's ideas about language would be wrong.

Answer: YES
📍 Paragraph 8:

“If the Pirahã do not form subordinate clauses, then recursion cannot explain the uniqueness of human language, and this would negate Chomsky’s theories.
🔹 Explanation: Directly states that disproving recursion invalidates Chomsky’s theory.


40. The Pirahã will benefit from their new-found status among academics.

Answer: NO
📍 Final line, Paragraph 9:

“My concern is that soon the Pirahã will simply become one more scientific oddity with every aspect of their lives being exploited and analysed.”
🔹 Explanation: The writer fears harm, not benefit.


Answers 37–40 Summary

Q Answer Key Evidence
37 NO “The reaction came as expected.”
38 NOT GIVEN No mention of Chomsky criticising methodology.
39 YES “This would negate Chomsky’s theories.”
40 NO “Their lives being exploited and analysed.”

🎯 FINAL ANSWER KEY (27–40)

Q Answer
27 D
28 A
29 D
30 B
31 D
32 B
33 E
34 A
35 F
36 H
37 NO
38 NOT GIVEN
39 YES
40 NO

Password: SUBSCRIBE

No comments:

Post a Comment